De ce portrete din pasta de modelaj? De ce nu? 🙂 Am facut cateva illustratii de portrete acum ceva timp dar voiam sa le dau viata cumva, sa fie mai palpabile, asa ca m-am gandit sa fac nistre portrete din pasta de modelaj.

Am mai lucrat cu pasta de modelaj si inainte, realizand farfurii micute sau boluri pentru fructe, dar acum am vrut sa fac ceva mai artistic.

Trebuie sa recunosc ca sunt innebunita dupa ceramica. Imi plac foarte mult illustratiile pe ceramica si farfuriile, dar din pacate nu am instrumentele si nici cunostintele necesare pentru a prelucra acest material acasa. Pasta de modelaj este un “inlocuitor” pentru illustratiile handmade facute acasa. Se usuca la aer, deci nu avem nevoie de cuptor, se poate picta, desena, vernisa si oferi cadou unei persoane dragi din viata noastra.

Din pacate, pentru persoanele care nu au foarte multa rabdare, printre care ma numar si eu :), este un tutorial destul de migalos si dureaza 2 zile, timp in care se usuca la aer pasta. Dar este vara si este foarte cald deja, prin urmare putem profita de beneficiile naturii si ne putem juca putin in timpul liber.

Elementul principal al acestui tutorial este pasta de modelaj. Va recomand sa alegeti o pasta alba, cu uscare la aer, preferabil de la Das. Nu fac reclama, dar mi-a placut mai mult decat cea din turorial. Dupa ce intindem “coca” putem sa taiem modelul nostru cu cutterul. Eu am ales sa desenez 2 portrete pe hartia de calc si apoi, cu creionul, sa fac un contur, sa imi fie mai usor. 🙂 Dupa ce am indepartat pasta de care nu aveam nevoie, am udat putin marginile celor 2 portrete pentru a le uniformiza, si le-am lasat la uscat peste noapte. A doua zi am dat un strat de vopsea acrilica alba si, tot cu hartia de calc, am trasat elementele fetelor pe pasta, si m-am apucat de pictat. Am lasat cateva ore la uscat vopseaua si apoi am aplicat un strat de vernis lucios.

Ingrediente

pasta de modelaj alba, cu uscare la aer
sucitor
recipient apa (pentru prelucrat pasta)
creion
hartie de calc
cutit cutter-plotter
vopsea (eu am folosit guase)
vernis lucios (de la VerniDas)

Tips and tricks

Eu am folosit 2 branduri de pasta de modelaj, si recomand pasta de modelaj alba de la Das, nu cea din tutorial, deoarece a trebuit sa dau un strat de vopsea acrilica alba dupa ce s-a uscat, pentru ca avea o culoare mai inchisa

Dupa ce am intins pasta de care avem nevoie, restul o pastram intr-o punga sigilata, pentru a nu se usca, astfel o putem folosi pentru un alt proiect

Pasta de modelaj se usuca in 12 – 24 de ore

Dupa ce s-a uscat, o putem vopsi cu acrilice, guase, uleiuri sau chiar acuarele

Lasam la uscat cateva ore vopseaua pentru a putea aplica apoi vernisul

Succes!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *