Anxietate si Depresie

Au trecut cam patru ani de cand ma chinui sa scriu aceste cuvinte. Vroiam sa le scriu dar nu eram hotarata. Intotdeauna am ezitat, din diverse motive. Nici nu mai stiu care sunt. De rusine, de frica, de teama sa nu fiu criticata, de teama sa nu vada persoanele apropiate imaginile. Pana la urma nu mai conteaza nimic. Vreau sa scriu povestea mea si poate, cine stie, ajuta pe cineva. Sper.

Sunt multe de spus, o sa incerc sa fac un rezumat si sa pun accentul pe ce este mai important.

Despre ce este vorba totusi. Despre lupta (experienta) mea cu anxietatea si depresia. Mai intai a fost anxietatea si depresia a venit la pachet, aparent asa este conform cartilor de specialitate. Anxietatea a fost severa si depresia usoara. Desi usoara este un cuvant impropriu spus. Starile pe care le-am avut au fost uneori severe.

Cum a inceput totul? Cred ca din copilarie si s-a declansat in avion. Plus o relatie distructiva. In copilarie lucrurile nu au fost tocmai roz si in avion a fost groaznic. Vroiam sa ma arunc pe fereastra. Mancasem prea mult si mi s-a facut rau, am vomitat doua ore, si nu puteam sa mai respir. Asa ca paranteza, da, am mai zburat si dupa incident, dar nu suport zborul cu avionul. Ma panicheaza rau. Este claustrofobic. Asa, sa revenim. A doua zi dupa zbolr eu am crezut ca mi-am revenit. Ha, ha. Ce gluma buna. Nu, nu a fost asa. Am simtit ca ma sufoc in univers. Ca nu mai aveam loc. Tragic. Cum e posibil? Nu stiu. Ideea este ca nu am mai mancat. Imi era frica. Nu lasati frica sa va domine. Greu, dar important. Pana la urma am ajuns la psihiatru. Imi era frica de orice, pana si uitatul la cer, imi crea un disconfort.

Cum am trecut peste? Ei bine nu am trecut de tot. Inca sunt pe tratament. Am luat de la inceput, pentru ca nu am stiut ce sa fac. Cu asta chiar m-am luptat. Cu nevoia de a lua medicamente. Eram foarte nervoasa si stresata ca trebuie sa le iau dar cand le opream o luam razna si nu ma mai simteam bine. Asa ca reluam tratamentul si ma simteam bine, dupa un efort mare de a ma reculege si de a ma aduna de pe jos. Greu, este greu sa ai caderi. Cred ca o sa iau tratament toata viata, nu cred ca te poti vindeca de asa ceva. Se schimba chimia creierului si nu mai genereaza substantele de care avem nevoie. Este simplu. Este pura chimie. Nu este slabiciune, nu este un semn de renuntare, de neputinta. Nu am citit foarte multe despre depresie dar din ce am citit, informatiile sunt impartite in doua: este ok sa iei tratament si nu este ok sa iei tratament.

Acum fiecare din cele doua versiuni au ramurile lor. Cea care spune ca nu este ok te trimite la spiritualitate si cea care zice ca este ok te trimite la realitate. Nu stiu care este corecta, daca se poate spune asa, este ca in arta, nu este ceva corect. Faci ce simti, cum crezi ca este mai bine pentru tine. Nu asculti pe nimeni. Este foarte importrant. Nici rude, nici sot, nici prieteni, nimeni. Doar medical care iti prescrie pastille. Atat. In cazul in care iei.

Te schimba aceasta “boala”, nu vreau sa zic ca este boala, pentru ca nu consider ca este. Nu stiu cum sa ii spun. Aceasta “STARE”. Da, parca suna mai bine. Este o stare perpetua. Cam nasoala uneori dar faptul ca devii mai inchis in tine, te analizezi mai mult, te cunosti mai mult, este un bonus. Cica. 😊

Dar nu mai vreau sa mai lungesc. O sa prezint pe scurt mai jos cum a fost si cum este experienta mea cu aceasta stare, dar mai intai m-am gandit sa va prezint cateva mituri si realitati ale acestei stari.

MIT DEPRESIE

Numai mie mi se intampla. Nu esti singura/a.

Pastilele ma schimba. Asta am crezut si eu, dar nu am simtit nicio diferenta.Au actionat doar pe ce aveam nevoie.

Pastilele dat dependenta. Eu zic ca nu. Chiar daca inca le iau, eu zic ca nu m-am vindecat.

REALITATE DEPRESIE

Toti avem stari depresive si anxioase. Unii mai putine si rare, altii mai multe si frecevente. Asta nu ne face mai speciali sau diferiti de ceilalti.

Psihoterapia ajuta. Cica, da, dar trebuie sa gasesti un terapeut bun. Eu nu am gasit.

Temeri, stari si emotii si mai ales ganduri

Tristete, ganduri sinucigase, atacuri de panica, oboseala, lipsa de chef, dureri in piept, pur si simplu iti piere cheful de mai trai, si multe altele. (Doamne cine a inventat porcariile astea?!) Prin asta am trecut. Cred ca cel mai urat lucru a fost teama de sinucidere. E stupid pe de-o parte. Locuiam si singura la momentul respectiv si nu puteam sa ma uit la un cutit sau la o oglinda mica. Ma innebuneau. Oribil. Asta a trecut. A fost doar la inceput. Xanax cred ca a fost remediul. Alta chestia a fost teama de spatii mari. Adica atunci cand eram in spatiu deschis, de exemplu, pe faleza in Tulcea sau pe bulevardele mari din Bucuresti. Aveam o problema. Am invatat la terapie ca se numeste agorafobie. Lipsa de chef de a ma da jos din pat si lipsa unui motiv de a ma trezi dimineata. Alta traznaie. Foarte greu a fost. Tot cu pastile am rezolvat si cu arta. Cu Seroxat, in special. Inca iau acum. Teama de univers. Asta am rezolvat-o numai prin arta, singura. Am pictat galaxii in acuarela pana mi-a venit rau.

Ce am vrut totusi sa fac dupa patru ani de chin si realizari mici este un proiect foarte personal legat de anxietate si depresie. Un proiect fotografic. Cum am trait eu momentele cele mai grele, cum am trecut peste, fricile mele.

Sper sa va inspire. Stiu ca arta ajuta mult, indiferent de probelema sau boala pe care o ai. Scrisul, fotografiile, pictura si alte forme de arta te ajuta sa te exprimi in primul rand. Sa te eliberezi. Si poate chiar sa inspiri. Caci despre asta este vorba.

Va las acum sa vizualizati galeria foto si daca vreti sa vorbim lasati un comentariu. Multumesc. Multa sanatate.

poza liudmila parc
poza liudmila farfurie
farfurie pastile
pastile
poza metrou 1
poza metrou 2
poza metrou 4
poza metrou 4
poza metrou 5
poza liudmila ochii inchisi
poza liudmila ochii deschisi
poza liudmila oglinda
liudmila atac panica 1
liudmila atac panica 1
liudmila atac panica 1
liudmila atac panica 4
liudmila atac panica 5
liudmila atac panica 6
liudmila atac panica 7
liudmila atac panica 7
liudmila atac panica 9
liudmila atac panica 10
liudmila atac panica 11
liudmila atac panica 12