covoras din amintiri liudmila

Cand eram mica faceam impreuna cu sora mea geamana tot felul de proiecte creative si artistice, printre care si covorase, si ne distram copios. Tin minte intr-o zi ca pictam in holul casei, pe ziare, conuri de brad cu sclipici argintiu si auriu. In alta zi am colorat orezul cu vopsea alimentara si am umplut, pe straturi, sticlute si le faceam cadou la vecini. Odata am umplut casa de avioane de hartie si ne-am umflat de ras. Cel mai frumos mestesug pe care l-am practicat in copilarie a fost insa tesutul covoraselor la gherghef. Aveam un gherghef destul de micut dar realizam covorase in toate culorile. Din pacate nu am niciunul. ๐Ÿ™ Dar m-am hotarat de curand sa reiau acest mestesug asa ca am comandat de la Emag un gherghef (loom*), aveti aici linkul catre produs, am cumparat fire de tricotat si m-am pus pe treaba.

Am facut, ca de obicei, un mic research inainte sa ma apuc pentru ca nu mai stiam sa tes dar mi-am adus repede aminte si a decurs totul natural. ๐Ÿ™‚ Pentru tutorialul de azi am folosit o singura tehnica de tesut, cea simpla (plain weave*). Am inceput prin a introduce firul pe dedesubt, apoi pe deasupra, o data de dedesubt, o data pe deasupra, pana am ajuns la capat. Apoi am inceput invers, pe deasupra si pe dedesubt, pentru ca altfel se desira covorasul. Poate fac si un video ca este mai simplu de urmarit. ๐Ÿ™‚

Ca si materiale am folosit fir de acril pentru urzeala (warp), adica pentru sistemul longitudinal de fire, si fir de tip panglica, adica fir de tricou,ย  pentru batatura (weft) a covorasului, adica firul care l-am trecut peste si pe sub firul de urzeala. Sper ca am explicat destul de clar.

Sa ne apucam de treaba!

* Am pus si traducerea in engleza pentru ca, din pacate, nu am gasit suficiente resurse in romana.

Ingrediente

gherghef
fire de acril sau lana pentru tricotat (pentru baza covorasului)
fir panglica Maccheroni (pentru covoras)
foarfeca

Pasi

Pasul 1: In primul rand realizam sistemul de urzeala, adica prindem firele de acril sau lana, pe gherghef.

Pasul 2: Ne apucam sa tesem cu mana covorasul. Trecem firul panglica pe sub primul fir de acril apoi peste al doilea fir de acril, pana ajungem la capat. Pentru al doilea rand inversam operatiunile, adica trecem peste primul de acril, apoi sub, si tot asa pana terminam covorasul.

Pasul 3: Cand am terminat si ultimul rand taiem firul panglica. Apoi indepartam cu grija fiecare fir de acril si le inodam doua cate doua. Si gata covorasul.

Tips and tricks

Cand incepem primul rand al covorasului taiem o bucata mai lunga de fir panglica si il trecem pe sub si peste firele de acril. La un moment dat o sa ramanem fara fir panglica dar nu este nicio problema pentru ca mai taiem inca o bucata lunga si o innodam cu prima bucata si asa facem tot timpul. Sa nu va faceti griji pentru ca nu o sa se vada pe fata covorasului nodul, o sa fie vizibil doar pe spatele covorasului.

Succes si distractie placuta!

gherghef pentru covoras liudmila
fire tip panglica pentru covorase liudmila
covoras in faza de lucru liudmila
covoras finalizat liudmila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *